"Audienţa scuză o grămadă de măgării televizuale" (Cotidianul 2007)Eugen Ciocan a facut intii "Povesti adevarate" pe PRO TV. Apoi si-a facut "Fotocabinet" - locul fotografiilor de epoca. A lucrat la toate campaniile lui Basescu. Acum, culmea ironiei, face emisiunea "Pretul platit", pe Realitatea TV.


La ce ajuta emisiunea asta?

Emisiunile tv nu ajuta, ci dauneaza. Mai exact, ele sint o substanta toxica, ce se intinde intre doua pauze publicitare. De aceea nu recomand nimanui sa-si piarda vremea la televizor. Celor care nu folosesc televizorul le multumesc ca nu cunosc emisiunea mea si ii rog sa nu-si piarda acest bun obicei.

Ce oameni se prezinta?

Contrar uzantei zisei audiente, invit oameni necunoscuti. Pentru ca exista oameni foarte interesanti, fara a fi vedete. Chiar mai interesanti! Personajele mele sint figuri de excelenta in profesia lor, caractere puternice, anonimi care au schimbat lucrurile din jurul lor. Sau care merg pe o optiune radicala. Ultima oara am avut un tinar care a ales sa devina calugar. "Pretul platit" este un program de sfirsit de saptamina, in care poti evada prin universul celuilalt. Este un prilej de a-ti intelege semenul. E si o sansa de a te intelege mai bine pe tine insuti.

De ce atita ceremonie si elitism?

Este bine ca vocea care intreaba sa aiba un chip. Intr-un sens mai general insa, intrebarea pusa este mai importanta decit raspunsul. Daca nu e bine pusa, raspunsurile auzite vor fi evazive. Nu-mi doresc de la emisiune decit sa reuseasca sa puna bine intrebarea. Acest lucru impune ceremonial. In rest, raspunsurile nu vin de la televizor. Pe alte cai trebuie procurate... Cit despre elitism, cred ca pericolul consta intotdeauna in a fi prea putin la inaltime, nu prea mult. In orice caz, nu se poate spune ca televizorul ne sufoca cu aerul rarefiat al ideilor inalte. Oferta de televiziune e gindita pentru cei multi, nu-i asa? Dar, oare cei putini nu conteaza? De ce sa fim mereu sceptici cind vine vorba despre o nisa de public mai pretentios? Aici, Realitatea TV mi-a convenit. E un canal pentru oameni care nu au timp de pierdut la televizor.

Intr-o lume a crimelor, a violurilor, Eugen Ciocan ce aduce?

Senzationalul sleampat, dar furibund din televizoare ar trebui sa ne sperie. Macar si pe motiv ca ne schimonoseste. Raul e si mai mare in contextul accelerarii tempoului. Escaladarea dinamicii vizuale tv este un fenomen profund nociv. Din intilnirea cu televizorul se iese cu ochii din ce in ce mai tumefiati si cu mintea tot mai goala. Desigur, nimeni nu va pune frina doar pentru atita lucru. Personal, incerc sa recuperez putina zabovire.

De la "Povesti adevarate" la "Pretul platit"?

La televiziune se managereaza o singura chestiune. Cifra de audienta. Argumentul audientei scuza o gramada de magarii televizuale. In numele acesteia, infatisarile devin tot mai grotesti. Nici macar nu e sigur ca asa creste audienta. Dar asta e convingerea celor care fac politica posturilor. De pilda, "povestile adevarate" au devenit "povestiri adevarate". Subtil, n-am ce zice... Pe cit de chinuita a ajuns limba, pe atit de simpliste au devenit schemele de perceptie. Daca curg lacrimi, se numeste ca suferim sau ne emotionam. Daca ne aratam fasolea cu gura la ureche, se numeste ca sintem fericiti. Mie lucrurile mi se par ceva mai complexe şi mai bogate in nuante. Consumind cliseele generatoare de audienta, pacatuim fata de frumoasa lume care ne-a fost harazita.